Droge ogen, maar welke oogdruppels moet ik kiezen?

Droge ogen, maar welke oogdruppels moet ik kiezen?

Indien je last hebt van droge over vermoeide ogen dan is het moeilijk kiezen welke oogdruppel aan te schaffen, hoe maak je deze keuze?

Er zijn erg veel oogdruppels op de markt, met elk een andere samenstelling, doel en werking. We zullen ons beperken tot de oogdruppels die verlichting (zouden moeten) geven bij vermoeide, geiiriteerde en droge ogen. 

Waar nu op te letten bij de aanschaf van deze druppels? Alleereerst is het belangrijk om de houdbaarheid van de druppels mee te laten wegen; soms wordt er gebruik gemaakt van conserveermiddelen (b.v. optive oogdruppels) of van een speciale verpakking (b.v. het comod systeem ontwikkeld door Ursapharm bij hylo-gel of hylo-comod).

Als tweede is het aan te raden om goed op te letten of de oogdruppel te gebruiken is met contactlenzen indien u deze draagt; enkele oogdruppels zijn hier juist zeer geschik voor b.v. alle hylo-oogdruppels van Ursapharm of de Systane Ultra oogdruppels van Alcon, maar enkele ook zeer zeker niet. 

Als derde verdient ook het flesje aandacht en de wijze waarop men ermee in het oog kan druppelen. Het comod-systeem verschilt b.v. erg van de reguliere flesjes waarmee b.v. hyabak, systane, vismed wash en optive gedruppeld worden. Voor sommige systemen zijn er ook druppelhulpen voorhanden die het zelfstandig toedienen van een druppel kunnen vergemakkelijken. Natuurlijk bestaan er ook oogdruppels in minim verpakkingen zoals b.v. Vismed Gel en Blink Intensive Tears.

Het werkzame bestanddeel is ook van groot belang voor de eigenschappen van de oogdruppel, veel oogdruppels (onder andere hylo-gel, hyabak) bevatten hyaluronzuur, wat veel mensen als zeer prettig ervaren door de goede bevochtigende en 'smerende' eigenschappen. De werkzame stoffen van andere oogdruppels verschillen zowel wat betreft stofnaam alsmede concentraties. 

Voor diegenen die het druppelen in het oog als lastig ervaren is het ook mogelijk te gaan voor een oogspray ( zoals bijvoorbeeld Similasan), deze wordt aangebracht op het gesloten ooglid en geeft vaak uitstekende resultaten wat betreft de intensiteit en duur van de verlichting van de klachten. 

Al met al is de keuze voor een bepaald type oogdruppels (of oogspray) bij droge, vermoeide of geirriteerde ogen een persoonlijke keuze, waarbij met name de opticien, optometrist of oogarts adviserend kan optreden.

Reacties

 1. Mieke Mieke

  Sinds kort heb ik last van droge ogen, vooral in de winter, waardoor mijn zicht minder scherp is. Oogdruppels helpen me dan. Graag wil ik weten of er een gewenning kan ontstaan aan het gebruik van oogdruppels en of die de aanmaak van mijn eigen oogdruppels op de lange termijn onderdrukken. Is daar iets over bekend?

 2. Trej Trej

  Voor mij werken alle die mooie druppels niet. Ik heb ook veel last van droge ogen en ik heb duratears en hyaloronzuur houdende producten geprobeerd maar uiteindelijk werkt fysiologisch zout(nacl 0,9%)
  Voor mij het best.

 3. Hester Hester

  Er is een nieuw product van Similasan. Droge ogen extra comfort. Het bevat de hoogste dosering Hyaluron in combinatie met Aloe Vera Gel.. Ik ben geswitcht nu van Vogel naar Similasan. Het is zon fijn product.

 4. valerie valerie

  droge ogen en bijna alle producten op de markt er in gestopt niets helpt en lijkt het alleen maar erger te worden. ik ben te denken dat het net zo'n geld industrie is als statines. Helaas

 5. De boer De boer

  Ik heb al een paar jaar last van tranende ogen.
  Nooit het idee gehad dat dit door "droge" ogen komt.
  Ik ben begonnen met opticare van het kruidvat van €4,49 en die werken prima,2x per dag 1 druppel per oog en de problemen van het tranen verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  Ben er wel achter gekomen dat de druppels van trekpleister dezelfde samenstelling hebben maar deze kosten €3,99 nog beter dus

 6. Hennie Hennie

  Net oogdruppels dr vogel extra intensief gekocht en gebruikt ogen zijn nog harder gaan branden helpt totaal niet maakt het alleen maar erger...veel erger niet gebruiken

 7. LYDIE LYDIE HOFMAN LYDIE LYDIE HOFMAN

  Na netvliesloslating , last van droge ogen ! Chirurg raadde mij optive fusion aan ! Een super product ,ogen voelen dadelijk en de héle dag , goed aan !

 8. Ineke vos Ineke vos

  Ik heb vaak last van een oog, branden en prikken en dus ook last van mijn lenzen. De opticien heeft mij een proefflesje systane gel drops meegegeven omdat hij mijn oog wat droog vond. Systane werkt uitstekend, ik gebruik het in de nacht en nergens geen last meer van.

 9. H.J.H Figge H.J.H Figge

  Ik heb de laatste jaren last van droge ogen gekregen, na aan beide ogen een staaroperatie gehad te hebben,is het probleem droge ogen verder toegenomen. Oogdruppels van A.Vogel hielpenmij maar tendele. Op advies van het ziekenhuis Hylo gel oogdruppels gaan gebruiken. Deze werken perfect. 1 tot 2 keer druppelen en geen problemen meer. Werkt geweldig goed.

 10. H.J.H Figge H.J.H Figge

  Ik heb de laatste jaren last van droge ogen gekregen, na aan beide ogen een staaroperatie gehad te hebben,is het probleem droge ogen verder toegenomen. Oogdruppels van A.Vogel hielpenmij maar tendele. Op advies van het ziekenhuis Hylo gel oogdruppels gaan gebruiken. Deze werken perfect. 1 tot 2 keer druppelen en geen problemen meer. Werkt geweldig goed.

 11. Annemiek Boekema Annemiek Boekema

  Ik heb , na een staaroperatie, ongeveer 2 jaar geleden meer last van droge ogen. Ik druppel nu afwisselend met Hylan en Visidic Carbogel E.D.O. Allebei capsules. Ik druppel ongeveer 5 keer per dag maar mijn ogen voelen nooit echt goed.
  Nu hoorde ik iemand die tevreden was met hylo-Comod. Is dat beter? Of heeft u een beter idee?

 12. Team Oogproduct Team Oogproduct

  Beste Cecile,

  Wij raden u alleereerst aan een arts te raadplegen alvorens wij u producten aanbevelen. Wij streven met name als doel na om zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk producten te leveren, die artsen aanbevelen. Voor medisch advies verwijzen wij u door naar een specialist.

  Mocht u verder nog vragen hebben, neem dan gerust contact op via [email protected]

 13. cecile cecile

  hallo ik heb droge ogen en zie zwarte stipjes in het rechteroog voorbij zweven welk product raad jij mij aan bedankt

 14. Karin Karin

  Ik gebruik de 2 in 1 spray optimoust voor droge ogen van Similasan en dat bevalt prima .makkelijk in gebruik en de spray is een half jaar houdbaar

 15. Team Oogproduct Team Oogproduct

  Beste Maurice,

  Bedankt voor uw melding. Heeft dit probleem zich bij 1 flacon voor gedaan, of heeft u dit onderhand bij meerdere flacons ondervonden? Zou u een e-mail naar [email protected] willen sturen met uw exacte klacht? Dan koppelen wij dit terug aan de producent.

 16. Team Oogproduct Team Oogproduct

  Beste Jorinde,

  Hyabak is inderdaad een geschikt middel voor de nazorg van ooglasering. Een alternatief binnen ons assortiment is Hylo-Comod. Hoewel deze zich in dezelfde prijsklasse bevindt is wel korting mogelijk bij aanschaf van meerdere flacons.

  Het blijft raadzaam uw behandelend specialist te raadplegen. Deze kan op basis van het verloop van uw herstel de beste druppel adviseren.

 17. Team Oogproduct Team Oogproduct

  Beste Student,

  Er zijn vele producten verkrijgbaar zonder recept die verlichting kunnen bieden bij uw klachten. Wij zouden een conserveermiddel-vrije druppel aanbevelen, in een lage prijsklasse, zodat u kunt proberen wat prettig voor u werkt. Denk bijvoorbeeld aan Wet-Comod of Hylo Fresh (Ursapharm). Deze producten zijn maarliefst 6 maanden houdbaar en zeer geschikt bij intensief gebruik van computers of andere beeldschermen.

 18. Maurice Maurice

  al jaren gebruik ik hylocomod ivm droge ogem.
  sinds kort werken de pompjes erg zwaar, ze zijn daardoor moeilijk in te drukken.
  wat is er aan veranderd, en kunt u evt een andere soort adviseren

 19. Jorinde Jorinde

  Onlangs heb ik mijn ogen laten laseren en nu moest ik een tijd hyabak oogdruppels gebruiken tegen droge ogen. Dit heb ik tot nu toe gedaan, maar de druppels zijn erg duur. Aangezien ik de druppels aan het afbouwen ben, ben ik op zoek naar druppels die hetzelfde doen maar iets minder prijzig zijn. Kunt u daarmee helpen?

 20. Student Student

  Hallo,

  ik maak lange dagen achter de computer en heb recentelijk last van droge, soms rode, en vermoeide ogen. Ik draag geen lenzen. Welke oogdruppels zijn het beste hiervoor en heb ik een recept van de huisarts nodig?

 21. Jay Jay

  Zo te zien zijn er nog aardig wat mogelijkheden voor mensen met droge ogen. Ikzelf heb 13 jaar lenzen gedragen en zit als software ontwikkelaar het grootste deel van mijn tijd achter de computer.

  A. Vogel helpt bij mij ook niet. Weleda Ogentroost werkt wel.

  Vroeger had ik oogdruppels die zeer goed werkten, omdat ik duidelijk merkte dat ze een vettige laag op mijn hoornvliezen aanbrachten, die merkbaar bleef zitten voor de rest van de dag. Lange tijd ben ik de naam van deze oogdruppels kwijt geweest, maar nu ik Similasan hier voorbij zien komen... geloof ik dat dat ze waren.

  Hierboven zegt iemand dat Similasan niet meer te krijgen is omdat het door de EU is weggereguleerd. Maar een simple Google search levert mij deze link van beslist.nl op: http://tinyurl.com/nuzdpnz.

  Genoeg plaatsen om Similasan aan te schaffen hier in Nederland. Ik ga het zelf binnenkort ook weer eens proberen.

  Iets wat echt niet te koop is in Nederland, is Rohto Eyedrops. Deze staan er in Amerika om bekend zeer goed te zijn. Het schijnt dat je oogballen aanvoelen als twee gladde blokken ijs die moeiteloos rondrollen in je oogkassen, wanneer je deze druppels hebt toegediend. Ik vraag me af waarom dit niet in Nederland te koop is. Ik ben er best nieuwsgierig naar.

  Anyway... ik zal binnenkort nog eens kijken of er voor mij nog iets te halen is dat nog beter werkt dan Weleda. Het zou fijn zijn als ik weer eens lenzen kon dragen. Inmiddels zit ik alweer vijf jaar vast aan een bril, en daar word ik niet blij van.

 22. Frits Frits

  Similasan is terug in Nederland. Ik heb het tweede flesje ondertussen gekocht en ben er erg blij mee dat Similasan oogdruppels terug is. Helemaal nu de hooikoorts tijd er weer aan gaat komen.

 23. Mike Dohmen Mike Dohmen

  Beste Mevrouw Vesters, ik zou dan kijken naar de hylo-gel en hylo-comod druppels. Deze hebben geen conserveermiddelen en kunt u gebruiken met het dragen van lenzen. met hartelijke groet, Team Oogproduct

 24. Mieke Mieke

  Onlangs ben ik bij de oogarts geweest en deze schreef me Hylo-Comod druppels voor.
  Al jaren draag ik hydrogel siliconen lenzen. Nu moet ik mijn ogen 6 x per dag druppelen. Na het druppelen mag ik een half uur geen lenzen in volgens de bijsluiter. Dit is zeer omslachtig en niet te doen. Ik zou graag druppels hebben die ik kan gebruiken terwijl mijn lenzen gewoon inblijven. Heeft u een beter idee?

 25. Rolf Rolf

  Ik ben blij te horen dat ik niet de enige ben die geen goede ervaringen heeft met A. Vogel oogdruppels tegen vermoeide ogen. Bij mij doet dit spul niks.
  Similasan werkte perfect, maar is met EU regels uit de Europese markt geweerd! Het zou geen werkzame stoffen bevatten... Leve de macht van de unie. Maar ik ga eens kijken of ik ergens in den bosch iets van systane of hylo- gel kan bemachtigen.
  Met vr gr

 26. Team Oogproduct Team Oogproduct

  Beste Rikie Pieters,

  Wij verkopen zelf A. Vogel niet, dus over A. Vogel oogdruppels kunnen wij u niet adviseren. Wij verkopen deze A. Vogel druppels niet (meer) omdat wij uit klantenreacties opmaken dat de producten van andere leveranciers, zoals b.v. hylo-gel (http://www.oogproduct.nl/ursapharm-hylo-gel-10-ml.html) of systane (http://www.oogproduct.nl/alcon-systane-ultra.html) vaak positiever zijn. Met hartelijke groet, Team Oogproduct

 27. rikiepieters rikiepieters

  Ik heb droge vermoeide ogen door Medicatie,Ik wil graag weten welke oogdruppels ik het beste kan nemen, graag van A.Vogel, maar daar zijn zoveel soorten van
  Kunt U mij adviseren daar over?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »